logo

P O L I T I C I

Goud rendeert
heel aardig

mei 2020 Goud doet rond de 51.000 euro per kilo (dagprijzen). België heeft 227 ton, die in 10 jaar rond de 2 miljard euro meer waard geworden zijn. De grafiek toont alleen de goodies in de regio, de hele grafiek staat bij Businessinsider (artikel uit 2019). Italië zag de waarde van zijn goud in 10 jaar stijgen van 25 naar 94 miljard euro maar loste met die 70 miljard niet wat schuld af.

Wallonië niet echt goed bestuurd

aug. 2019 - In een rapport uit 2017 over de bestuurskwaliteit in 202 Europese regio's staat Vlaanderen op 24, Wallonië op 103 en Brussel op 134. Zie hier de Scorecards per regio van die meest recente European Quality of Government Index.
De Vlaamse ex-journalist en ex-politicus Sigfried Bracke verwijst naar het rapport en zegt in De Morgen: "Zonder de Vlaamse transfers zou Wallonië onmiddellijk onder Europese curatele worden geplaatst. Ik snap niet hoe de Franstaligen elke grondige hervorming blijven weigeren, terwijl ze een beleid voeren dat ze niet kunnen betalen."

2 politieke mandaten per 1.000 inwoners
mei 2020 Een boze Waal heeft de liberale MR-leider Bouchez geschreven over het enorme aantal politici dat het land heeft. Hij deed er het lijstje hiernaast bij. Bouchez vindt het ook te veel en wil om te beginnen proberen de 6 Franstalige ministers voor gezondheid terug te brengen naar 2. De correspondentie is hier te zien.
Nog niet eens meegeteld zijn de honderden personen op de ministeriële kabinetten, een typisch Belgisch fenomeen. Het zijn betaalde partij-sympathisanten die doen wat in andere landen ambtenaren doen, alleen dienen deze cabinettards niet automatisch het algemeen belang maar houden zij vooral ook het partijbelang in het oog. Hun contract duurt 1 regeringsperiode.

België tuimelt op persvrijheidsindex
april 2020 België is van 9 naar 12 gezakt op de mondiale persvrijheidsindex van Reporters sans frontières. Nederland staat op 5, Duitsland op 11, het groothertogdom op 17, Frankrijk op 34, Groot-Brittanië op 35. Het Belgische rapport geeft de reden: in Wallonië werd een verslaggever van dagblad L'Avenir ontslagen omdat hij onwelgevallig schreef over het bedrijf dat de krant bezit en dat wordt geleid door politici (vreemd genoeg heeft de krant zelf destijds niet geprotesteerd toen politici de krant kochten). Ook een minpunt is dat het budget van de overheids-zender VRT verder beknot werd.

Onze premier wordt rijkelijk beloond
juni 2019 - De Belgische premier verdient niet slecht, in vergelijking met 3 van de vier buurlanden, alleen die van het grote Duitsland krijgt meer. Dat blijkt uit een overzichtje in dagblad AD (NL). De bedragen in de grafiek zijn in euro, bruto, zonder toeslagen of emolumenten (extralegale voordelen).

WalloBrux is een rood bastion

mei 2019 - De overheid WalloBrux is hyper-politisé, schrijft La Capitale, want op vrijwel alle sleutelposities bevinden zich functionarissen die aan de socialisten gelinkt zijn. Er is niet één liberaal kaderlid te vinden. Zie de tabel. Ook in Wallonië is de PS oppermachtig.
WalloBrux gaat over een aantal beleidsterreinen in Brussel en Wallonië, Wallonië gaat over een aantal beleidsterreinen in Wallonië. Overwogen wordt om die overheden in elkaar te schuiven.

Meer schuld
dan jaarinkomen

febr 2019 - De nationale schuld van België is hoger dan het bruto nationale jaarinkomen. Er zijn maar drie landen in de EU die het slechter doen dan België. De grafiek hiernaast vergelijkt alleen met de buurlanden. Meer bij Eurostat