logo

G R O N D G E B R U I K

Wallonië: vooral bos, akkers en weiden

april 2020 - De goedkope open source data van satellieten kan heel goed worden gebruikt om overzichten te maken van het gebruik van het land. Dat bewijst onderzoek. Voor bovenstaand kaartje zijn satellietfoto's gebruikt die steeds een stukje Wallonië toonden van 2 x 1 kilometer. Daarna bekeek software de foto's om het meest voorkomende grondgebruik per foto te bepalen. De accuratesse van deze data uit openbare bronnen is 92,6%, genoeg voor een globaal overzicht. De Waalse overheid heeft een goede kaarten-website met een schat aan gegevens.

Waalse betonstop op komst

2020 - Steeds meer agrarische- en natuurgrond verdwijnt voor woningen, wegen en bedrijven. Voor de Waalse regering is deze bebouwing artificialisation des sols en daarvoor wordt een maximale omvang vastgesteld die tot 2050 geldt. TVLux
De Waalse milieuvereniging IEW heeft recent alvast een lijvig dossier Stop Béton gemaakt, dat bovenstaande foto plaatst als voorbeeld van hoe het niet moet. Maar de bedrijven die het geld verdienen dat Wallonië zo hard nodig heeft (zeker als de komende jaren de Vlaamse bijdrage vermindert), hebben toch echt ruimte nodig en ook uit de taartgrafiek blijkt dat er ruimte genoeg is.