logo

B I O

91% van de Belgische
bio komt uit Wallonië

juni 2020 In 2018 was in Oostenrijk al bijna een kwart van de landbouwgrond bio, in de EU is het gemiddelde rond 7%. België en de buurlanden komen daar niet aan. Zie de grafiek, die alleen de regio vergelijkt, de hele grafiek staat in de Volkskrant (NL). Wallonië doet het een stuk beter, hier was het aandeel bio vorig jaar al 11,5%. En Wallonië is ook goed voor 91% van de totale Belgische biologische productie, want Vlaanderen blijft erg achter. Meer bij Trends Tendances
Meer bio vanwege de coronatijd

Waalse bio groeit almaar door

maart 2020 Almaar meer Waalse
agrarische grond wordt gebruikt voor bio. De grafiek vergelijkt met Vlaanderen, dat minder agrarische grond heeft. Het kaartje geeft aan welke gemeenten de meeste biogrond bezitten, hoe groener hoe meer bio. Deze gegevens komen van een recente bijeenkomst van BioWallonie. De hele presentatie. Daar staak vaak het begrip SAU in, zonder uitleg, dat is agrarische grond (Surface agricole utilisée).


aug. 2019 - Op Waalse grond wordt veel meer bio geteeld dan in buurlanden. Hier is ruim 10% van de agrarische grond al in gebruik voor de bioteelt, over heel België gemeten is het 6,3%, in de EU 7%. Dat meldt het gratis Waalse biovakblad Itinéraires Bio 48. Zie ook het rapport Les chiffres du bio 2018.
Volgens de universiteit van Louvain-La-Neuve kan bio de Waalse landbouwsector redden. En de kosten van de jaarlijkse milieuschade door de landbouw hier verlagen van de huidige 1,4 miljard euro naar 672 miljoen. Bron: DH via Biojournaal

Bioproducten worden goedkoper
juni 2019 - Er woedt een prijzenslag in de biosector en dat komt omdat de supermarkten nu volop mee gaan doen. Dat blijkt uit onderzoek van het retailvakblad Gondola. Colruyt is de goedkoopste, gevolgd door Carrefour en Albert Heijn.
balVorig jaar was nog geen 2% van alle melk in het land biomelk, maar het bio-aandeel in het totaal was wel een kwart meer dan in 2017. Meer info (pag 42.)

balDe concentratie in de melksector gaat voort. Eind 2018 waren er nog 6995 melkleveranciers, 40% daarvan in Wallonië. Meer info (pag. 36)

Biosector floreert vooral in Wallonië

mei 2019 - Vorig jaar is de omzet in de Belgische biosector 15% gestegen, vrijwel geheel in Wallonië. De categorie bio-vers groeide in Wallonië 40%, in Brussel 5%, in Vlaanderen niets. Steeds meer producten worden biologisch. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse PR-dienst voor de landbouw, VLAM. Bio is rond een derde duurder, het zijn dan ook vooral de beterverdieners die bio kopen. Persbericht / Het hele rapport