logo

B A N K E  N

Maar één bank ethisch (voor 85%)
2020 - De grote klassieke banken zijn niet ethisch in hun beleggingen. Wie een ethische bank zoekt kan het beste terecht bij Triodos (en die heeft nu eindelijk ook betaalkaarten). Dat blijkt uit onderzoek van bankwijzer.be. Deze grafiek op internet geeft na een klik op een balkje per bank de ethische scores op onderdelen, en de mogelijkheid om meteen naar die bank over te stappen.

Steeds meer duurzame beleggingen

febr. 2019 - Het Forum Ethibel propageert in België al 30 jaar duurzaam beleggen. Dat neemt vooral de laatste jaren een grote vlucht. Al meer dan 12% van alle beleggingen in het land is duurzaam, meldt Le Vif. De tabel (van Ethibel) geeft de groei weer.

Ethibel heeft eigen labels (afb. 1 en 2) en een eigen certificaat (afb. 3). Maar de bankwereld komt deze zomer met een eigen label (afb. 4), dat aangeeft dat een financieel bankproduct duurzaam is. Het sluit echter gas en olie niet uit, zoals de Triodosbank duidelijk maakt (die zichzelf duidelijk duurzamer vindt). Dit nieuwe label heet eenvoudig Duurzaamheidslabel. Het wordt deze zomer voor het eerst uitgereikt.