Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 17 juni 2022 Nr 856
lijntje
Mega-satellietfabriek in Charleroi

Aerospacelab, de satelliet-bouwer uit Mont-Saint-Guibert (Waals Brabant), bouwt in Charleroi de grootste Europese satellietfabriek, die jaarlijks 500 satellietjes (foto) en satellieten (tot 700 kilo) kan leveren met veel standaard onderdelen, zoals ook autofabrieken dat doen om de prijs te drukken. Er is al een contract met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De fabriek kan werk bieden aan 500 personen. Aerospacelab bouwt al een kleinere fabriek in Ottignies-Louvain-la-Neuve, voor jaarlijks 24 satellieten tot 400 kilo. Het bedrijf, in 2018 opgericht, en met filialen in Vlaanderen, Zwitserland en Frankrijk, haalde dit jaar 40 miljoen euro op bij o.m. Airbus, BNP Paribas Fortis en de Waalse overheid. Aerospacelab verkoopt ook allerlei soorten informatie die met eigen satellieten wordt vergaard. Meer bij de VRT / presentatie / Persbericht
Rond 2030 zullen wereldwijd rond de 1700 satellieten per jaar worden gelanceerd, denkt Euroconsult.

advertentie

regel

Burgerbevraging werd groot fiasco
Maar 19.000 van de 11,5 miljoen Belgen deden mee aan de burgerbevraging van de federale overheid over de herinrichting van het land. Die kostte 2,1 miljoen euro maar met de ridicuul kleine respons (nog niet één procent van de bevolking) heeft de uitslag geen enkele waarde en hoeft er in wezen ook geen bedrijf meer aangewezen te worden om de antwoorden te analyseren. De Kamer gaat nog wel een aantal thema's verder bespreken in burgerpanels of gemengde commissies.

Nog steeds nieuwe familiewapens
Familiewapens zijn al oud, de lijst van Belgische families met een wapen begint al in 976. Ook nu nog worden volop wapens ontworpen en ze kunnen nog steeds officieel door de WalloBruxe overheid worden ingeschreven*. De inschrijvingen van 2012 tot 2021 zijn te zien in het nieuwe boek Armoiries de personnes Physiques. 20 euro online. Dit is deel 2, het deel 1 (2012-2013) is ook nog verkrijgbaar (zelfde link). Samen zijn ze voor 30 euro verkrijgbaar tot 30 juni.
* Hoe dat gaat toont deze pagina van de WalloBruxe website.

Kringloopwinkel voor bouwmaterialen
Om het recyclen van bouwmaterialen gemakkelijker te maken is in Tournai La Matériauthèque opgericht. Dat is een kringloopwinkel in een grote hal met door publiek en bedrijven afgestane stenen, balken, platen en allerlei andere producten die hergebruikt kunnen worden. Ze gaan voor "kleine bedragen" weg. De hal, die binnenkort wordt geopend, is een idee van La Ressourcerie Le Carré, een sociale circulaire werkplaats die de binnengebrachte producten gereed maakt voor hergebruik, en die ook hoopt dat het idee navolging krijgt.

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

Limousin verdringt Blanc Bleu Belge
In vijf jaar tijd zijn 500 Waalse boeren overgestapt van de onnatuurlijk vervette Blanc Bleu Belge koeien op Franse rassen zoals de Limousin. Een boer vertelt dat hij nu veel minder stress heeft. Kalveren worden niet meer via de dure dierenarts met een keizersnede geboren, ze floepen er zelf uit en lopen dan 9 maanden netjes achter hun moeder aan. Deze koeien hoeven ook niet bijgevoerd te worden, ze hebben genoeg aan hun weidegras. "We hoeven niet veel te doen", zegt deze gelukkige boer. Matélé

België krijgt veel uit EU herstelfonds
De EU geeft landen geld om te herstellen van de pandemie, het moet besteed worden aan o.m. digitalisering en CO2-verbetering. De tabel geeft aan hoeveel de lidstaten per hoofd van de bevolking krijgen op grond van de ingediende plannen. België doet het per inwoner beter dan de buurlanden, op Frankrijk na. Nederland heeft nog geen plan ingediend en krijgt dus niets, de politici daar waren even met zichzelf bezig. Er zijn grote verschillen in enthousiasme tussen de lidstaten, per inwoner haalt Italië verreweg het meeste binnen: 3.167 euro, zesmaal meer dan België. Bron: Nederlandstalig overzicht Decarbonizing Europe van Innovationorigins.

Maar 1 van 14 duurzame doelen bereikt
Internationaal zijn de top 14 duurzame doelen vastgesteld voor een betere toekomst. België heeft alleen target 1 nog maar behaald, schrijft Susanova en dat is: "Geen armoede" (maar die is er echt nog wel). In de lijst van best presterende landen staan de Scandinavische landen op 1 tot en met 4, België is 18 (van de 163), Nederland 17.

advertentie


Wij zoeken een nieuwe
Administratieve medewerk(st)er
voor 4 of 5 dagen
. Meer info

en een
Outdoor & Teambuilding
medewerker
. Meer info

BRANDSPORT Adventure & Teambuilding,
Auberge LA LAITERIE
Mierchamps 15, 6980 La Roche-en-Ardenne
+32.84.411084 / www.brandsport.be / Facebook

Drugs en wapens in toeristenkamer
Een man van 22 is aangehouden omdat hij in een toeristenkamer in Huy 4 kilo drugs had liggen, 10.000 euro contant geld en meerdere wapens. De verhuurder van de kamer heeft de politie verwittigd, die de man aanhield. Diens vader was al bekend bij de politie, die bij hem ook nu weer wapens aantrof. Meer bij 7sur7

Het was een Waal, die Manhattan kocht

400 jaar geleden vestigden de eerste 30 Waalse protestantse vluchtelingen zich in wat nu New York is maar toen Nieu Nederlandt heette (en verwarrenderwijs tegelijk, in het Latijn, ook: Nova Belgica). Nederlanders en Walen kochten het eiland Manhattan in 1625 van de Indianen, maar het was de Waal Pierre Minuit* uit Ohain die dat in opdracht van de Nederlandse West-Indische Compagnie regelde en die de koopprijs van 60 gulden betaalde (tekening). Er was wel bedrog in het spel, schrijft de VRT, want de indianen dachten dat ze iets anders verkochten: 7.000 bevervellen, 1.000 ottervellen, 48 minkvellen, 36 lynxvellen, 33 minks, 34 'rattevellekens', eiken balken en notenhout. De grondverkoop was daar, onopgemerkt door de indianen, tussen gesmokkeld. Maar bij de indianen was grond van iedereen en dus had de grond niet verkocht kunnen worden maar toen het uitkwam hadden de blanken al te veel macht om er nog iets aan te doen. Zie newyorkfoundation.net
* Minuit wordt vaak een Waal genoemd maar hij was in Duitsland geboren en hij woonde in Nederland toen hij in dienst trad van de Nederlandse West-Indische Compagnie, schrijft Trouw.
De Waalse documentaire, Manhattan 1609, lijkt niet op DVD verschenen te zijn. Het boek Les Wallons, Fondateurs de New York is alleen nog in bibliotheken te vinden.

Goedkope Rus Mere hier niet welkom
De supergoedkope Russische discounter Mere wordt geboycot door de Waalse overheid, de winkel die men in Couvin gepland had gaat dus niet door. En die in Flémalle vermoedelijk ook niet. Vlaanderen heeft er geen problemen mee, daar heeft deze "Russische Aldi" onlangs zijn eerste Belgische winkel geopend, in Opwijk. Maar veel wat andere supermarkten bieden heeft Mere niet, het lijkt meer op de Action, schrijft Gondola.

advertentie


Slachten: blijft Brussel een schandvlek?
Vandaag beslist het hele Brusselse parlement over het al dan niet verbieden van onverdoofd slachten, nadat eerder een politieke commissie het wilde toestaan. Dan zouden moslims en joden in de stad de breed gedragen Belgische waarden dus ongestraft met voeten mogen treden. In Vlaanderen en Wallonië hebben politici deze vorm van dieren­mishandeling verboden. De Amerikaanse actiefilmacteur Jean-Claud Van Damme, een Brusselaar ("Muscles from Brussels"), helpt de dierenbeschermers met een oproep aan de politici.

Aquascope heeft 30 nieuwe eilandjes

Het natuurgebied Aquascope in Virelles (Henegouwen) heeft er 30 nieuwe eilandjes bij. Ze zijn aangelegd voor 1,5 miljoen euro om de natuur te verbeteren en meer vogels en toeristen te trekken. Het meer en zijn omgeving vormen een wild minnend natuurreservaat. De 30.000 toeristen die hier jaarlijks komen zijn doorgaans geen dagjesmensen, zeggen medewerkers, men richt zich vooral op mensen die een of meer nachten willen blijven. Daarvoor heeft men o.m. een romantische hut bij het meer geplaatst (foto) en er is ook een grote half transparante bol om in te slapen. Meer bij TéléSambre
Nederlandse kaart van het park. De vele dieren die hier verblijven staan onderin dit (Franstalige) Wikipedia-document.

Huisdierenvergunning via gemeente
Na 1 juli moet iemand die in Wallonië een huisdier koopt, een uittreksel tonen (un fichier central de la délinquance environnementale et du bien-être animal) uit de database van de nieuwe huisdierenvergunningen (le permis de détention pour animaux de compagnie). De gemeente moet die vergunningen uitgeven, elke inwoner krijgt er automatisch een. Hij bestaat eigenlijk alleen maar om hem te kunnen intrekken als iemand een huisdier niet waard is, bijvoorbeeld na dierenmishandeling. Wie een Waals vakantiehuis heeft maar hier niet woont kan de vergunning bestellen via een briefje aan de Directeur Général du SPW Agriculture, Ressources Naturelles et Environnement, Avenue Prince de Liège 7, 5100 Jambes. Dierenhandelaren moeten een lijst aanleggen van alle dierverkopen en die 5 jaar bewaren, dit om de controleurs van dienst te kunnen zijn.

advertentie
BEAR BADKAMERS
Badkamer, nieuw of
verbouwen? Snel en
goed verzorgd door
BEAR RENOVATIE.
Betegelen - Water
Elektriciteit
Verwarming
Nieuwe badkamer
vaak in één dag
geplaatst.

Nederlands sprekend - Vader en zoon - 25 jaar ervaring
Referenties naar wens volop beschikbaar. Bel of mail ons voor gratis offerte
www.bear-renovations.com / 0032 0486 150 474
BTW nr. 0767856057

Meer oligarchisch geld in Waals bedrijf
De rijkste Russische oligarch, Vladimir Lisin, heeft 70 miljoen euro gestopt in de Waalse staalholding NLMK. Een kwart van dat bedrijf is in handen van de Waalse overheid. NLMK heeft o.m. staalbedrijven in Clabecq en La Louvière. Eerder pompte Lisin al honderden miljoenen in de laatste overlevende Waalse staalbedrijven. Hij staat wel op de Australische sanctielijst maar niet op de Europese, misschien vanwege de werkgelegenheid. Meer bij de Rijkste Belgen

Sociaal werk voor defensie-drones
De Waalse sociale werkplaats JD'C (Jean Del’Cour) in Luik werkt ook voor defensie en partnert sinds kort met het Nederlandse ECA Robotics, dat onderdelen levert voor drones van Belgische/ Nederlandse mijnenjagers. JD'C heeft een order van 1 miljoen euro ontvangen, goed voor 5 jaar werk voor 3 personeelsleden. RTBF

EU leent Wallonië geld voor waternet
De Waalse waterdienst SWDE heeft de laatste tijd 725 miljoen euro geleend bij de Europese investeringsbank, om het waterleidingnet te verbeteren. En voor extra pompen en extra watertorens. Ook komen er extra pijpleidingen naar het centrum van de provincie Luxemburg, om in droge tijden water van elders aan te voeren, meldt de RTBF.

aanbeveling


Wolf pakt 20 schapen in Nassogne
Meer dan 20 schapen zijn doodgebeten of worden vermist na bezoek van een wolf aan een natuurgebied in Nassogne bij Marche-en-Famenne. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de wolf behoort tot de Duits/Poolse stam en dat hij geboren is uit de wolven Akela en Maxima, die in de Hoge Venen wonen. De streek van Nassogne en Saint-Hubert is zeer geschikt voor een eigen roedel wolven: grote bossen, rust, wilde prooien. Meer bij de RTBF

Dit is toch goed

Dit lijkt een fout van de Luikse zebrapadschilder, lees je op de social media, maar het is toch goed. Want in het midden van de weg komt nog een vluchtheuvel, en de niet tegenover elkaar liggende oversteekpaden zijn in bij verkeers­deskundigen, zo voorkomen ze dat de voetganger te snel doorloopt, die moet nu een klein ommetje maken. De witte strepen rechts vormen de aankondiging van de vluchtheuvel (zie de tekening) maar ze zijn doorgaans wel iets anders dan de zebrastrepen, misschien toch iets niet goed dus. Meer bij 7sur7

Kleine dure gemeente, je komt er niet af
202 van de 262 Waalse gemeenten zijn erg klein en veel hebben grote financiële problemen. Gemiddeld telt een gemeente hier 13.000 inwoners (Vlaanderen 21.000, Nederland 45.000). Als Wallonië gemeenten formeert met gemiddeld 15.000 inwoners dan bespaart dat meteen al 136 miljoen euro, berekenden de federale denktank Itinera en de universiteit van Louvain-la-Neuve. Die berekeningen worden al decennia gemaakt, maar Waalse politici willen gewoon niet fuseren, of dat nu voordelig is of niet. Terwijl fusiegemeenten van de Waalse overheid een mooie bruidsschat meekrijgen. Itinera
Stavelot wilde fuseren met Trois-Ponts maar dat heeft de gemeenteraad onlangs afgewezen. Bertrix sondeerde naar fusiebereidheid bij Herbeumont maar ving bot. Marche-en-Famenne en Rochefort spreken over een fusie, maar ze liggen in verschillende provincies, dat ligt moeilijk. Alleen de fusie tussen Bastogne en Bertogne lijkt te lukken.

advertentie

Nieuwe eisen voor nieuw gîtes. Lees onze Nederlandstalige informatie hierover of mail of bel.

Meer gratis gezonde schoolsnacks
Het Waalse proefproject dat op scholen meer gratis gezonde tussendoortjes uitdeelt, wordt verlengd en het aantal scholen verviervoudigd. Dit gebeurt alleen op kleuter- en lagere scholen met veel kwetsbare kinderen. Er is 2 miljoen euro uitgetrokken om 24 maanden rond de 1,5 miljoen porties soep en gezonde snacks te verdelen. Meer bij 7sur7


Nederland en België zijn de grote boosdoeners qua stikstofuitstoot in de EU, zie de grafiek. Maar waarom is stikstof in Nederland en Vlaanderen een groot probleem en in Wallonië niet? "In Wallonië hanteert men geen grenswaarden", stelt bouwenmetstaal. "Per landbouwbedrijf wordt wel bekeken of het schade berokkent aan nabijgelegen natuurgebieden maar er zijn geen uitkoopregelingen of gedwongen bedrijfs-sluitingen", schrijft de Nederlandse journalist Syp Wynia.

advertentie
BEAR RENOVATIONS

Renovatie en nieuwbouw in de Ardennen
Badkamers - Keukens - Interieur - Buitenwerken
Nederlands sprekend
Vader en zoon,  25 jaar ervaring
Referenties naar wens volop beschikbaar.
www.bear-renovations.com / 0032 486 150 474
Bel of mail ons voor gratis offerte

Geland zonder landingsgestel in Luik
Woensdag landde op de Luikse luchthaven een passagiersvliegtuigje uit Antwerpen terwijl het landingsgestel niet uitklapte. De brandweer zorgde voor een glad schuimbed. De piloot en een leerling bleven ongedeerd, meldt de Gazet.

Immigratiesaldo in 1 jaar: 58.118
1 januari telde België 11.584.008 wettige inwoners, een plus van 62.770, vooral vanwege het immigratiesaldo: 58.118. Meer bij Statbel
66,6% van de Belgische bevolking was op die datum een Belg met Belgische achtergrond, 20,6% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 12,8% was een niet-Belg. Meer bij Statbel

Houtprijs blijft voordelig

Het bosvakblad Silva Belgica berekende de prijsstijging van energie tussen januari vorig jaar en maart dit jaar. Hout werd minder snel duurder dan gas en stookolie, zie de tabel.

1000 euro wegens antivrouwen-gedrag
Een moslim die zich niet laat schminken door een vrouw en die op tv niet wilde praten met een vrouw en haar ook niet aankeek, moet 1000 euro schadevergoeding betalen. De Belgische rechter zei dan wel dat het een ernstige zaak was maar die 1000 euro vond hij wel genoeg, de man moet alleen 4 maanden de cel in als hij het weer doet. Die man is Redouane Ahrouch, van de Islam-partij die van België een islam-staat wil maken. De vrouw is de journaliste Emmanuelle Praet, die zelf in 2018 door RTL aan de deur is gezet wegens "extreme uitspraken" (terwijl zij Waalse gele hesjes alleen maar in omfloerste bewoordingen had toegebeten dat ze door links te stemmen hun problemen mede zelf hebben veroorzaakt).

advertentie
logo
Do
30
juni
Bedrijfsbezoek Maastricht School of
Management en TEFAF
13.00 u.: Ontvangst
13.15 u.: Presentatie Maastricht School of Management door Sandra Adriaansens
De economische impact van TEFAF op Maastricht en de regio door Jurgen Moors
Highlights of TEFAF 2020 door Henri van Lidth de Jeude
14.30 u.: Korte wandeling naar TEFAF
14.40 u.: Bezoek aan TEFAF op eigen gelegenheid
17.30 u.: Netwerkborrel in de TEFAF Catering Lounge
Gratis voor leden, voor anderen 75 euro p.p.
No-show zonder kennisgeving: 25 euro.
Inschrijven

Geld voor sociale cohesie na de ramp
De Koning Boudewijn Stichting heeft 36 burgerprojecten na de regenramp van vorige zomer beloond met maximaal 5.000 euro subsidie, in totaal voor 164.000 euro. Die projecten "verstevigen de onderlinge band en de sociale dynamiek".

Rondweg luchthaven Luik geopend

Vorige week zijn twee stukken rondweg ten noorden van de Luikse luchthaven geopend, in Bierset (Grâce-Hollogne). Vrachtverkeer hoeft zich nu niet meer door woonwijken te wringen. Er zijn ook 95 bomen en 135 heesters geplant. Persbericht

Trilogiport wordt bijna eens zo groot
Omdat het zo goed gaat met de overslaghaven Trilogiport, langs het Albertkanaal bij Luik, wordt het gebied eens zo groot gemaakt, van 3,6 ha naar 6,85 ha. Een extra spoor is al gereed. Dat kost 5,5 miljoen euro, het geld is door de Waalse regering uitgeleend aan de Luikse havendienst. Om te voorkomen dat er almaar meer vrachtwagens op de weg komen, wordt eind volgend jaar begonnen met het verhogen van vier bruggen stroomafwaarts vanaf Luik, zodat hoger beladen containerschepen er onderdoor kunnen. Meer bij DHNet

advertentie
Afd. Prinsbisdom (Luik), wo 22 juni:
Willem Jansen spreekt over Kind mijn Kind, de tentoonstelling met de vraag naar de rol van de mens als dader en slachtoffer.

Ook afdelingen in Waals-Brabant, Edingen, Vlaanderen en Nederland.
Zie ook de website


Wat is er aan de hand bij Ferrero?
Er lijkt bij de chocoladefabriek van het Italiaanse Ferrero in Arlon meer aan de hand dan alleen de vrij recente salmonellabesmetting door 1 onzuivere kraan. Recent zijn er 6 huiszoekingen geweest in verband met voedselveiligheid, hygiëne, onregelmatigheden, traceerbaarheid, lichamelijk letsels en het niet verlenen van hulp aan mensen in nood. In Frankrijk lopen er vervolgingen tegen de multinational. Meer bij Gondola.be

Luxe golfbaan en hotelkasteel bij Arlon

Projectontwikkelaar Robert Schintgen uit het groothertogdom heeft er 10 jaar op gewacht, maar nu is de aanleg dan toch in volle gang van zijn Bois d'Arlon, een golfterrein van 18 holes met een golfacademie, een 4 sterren hotelkasteel, een restaurant en wat vakantiewoningen. Dat alles op 227 hectare vlak bij Arlon. Schintgen betaalde voor het geheel 5 miljoen euro, waarna de grote kosten pas begonnen. Meer bij de Rijkste Belgen

Gratis show heropent Limbourgs hart
Na twee jaar is de renovatie van het befaamde,  romantische en historische pleintje Saint-George in Limbourg (pr. Luik) gereed. Dat wordt gevierd met een gratis klank- en lichtshow op zaterdag 18 juni. Uniek is dat mensen van het plein en uit de omgeving 60.000 meebetaalden aan de herinrichting, de EU en de Waalse overheid betaalden de rest van de 1,5 miljoen euro. Meer bij de BRF

Waals Weekblad Mediatip
Nr. 64 van het Waalse bio-blad Itinéraires Bio heeft een dossier over de juiste keuze van machines en materialen voor elk soort werk — portretten van collega's — de korte keten — boeken — nieuws.
  Gratis online of op papier via info@biowallonie.be

Tergende rechtszaken zijn strafbaar
Een projectontwikkelaar die uit nijd een tsunami aan intimiderende rechtszaken begon tegen journalisten van de nieuwssite Apache, die over hem publiceerden, is door de hoger beroepsrechter beboet wegens "tergend of roekeloos" hoger beroep. De website is al rond de 70.000 euro kwijt aan de nodeloze en vergeefse rechtszaken, en dan heeft de verzekering ook nog betaald. Meer bij Apache

De waterzuivering is ook al vega

Het is net een tuin, de nieuwe waterzuivering in Rodt (Sankt Vith, pr. Luik). Het vuile water gaat hier eerst door een rooster dat het grotere vuil tegenhoudt. Daarna doorloopt het water drie beplante filterbedden met steeds fijner grind en uiteindelijk stroomt het water schoon de rivier in. Er is alleen wat elektriciteit nodig om water van de ene bak naar de andere te pompen. Het enige probleem van deze zuiveringen is dat ze veel ruimte vergen: 2 m2 per inwoner, in dit geval voor de 760 dorpelingen 1500 m2.  Vedia

F1 in Spa moet feest worden, anders...
Als Spa zijn F1-races wil houden dan moet het een feestelijk publieksevenement worden, met volop muziek, exclusieve fanzones, animaties, enz. Dat heeft F1-eigenaar Liberty Media laten weten, nu het contract van het circuit met de F1 dit jaar afloopt. Er zijn genoeg andere steden die de F1 van Spa willen overnemen. Het is niet duidelijk of Spa al een feestplan heeft ingediend. Meer bij Vedia.be

Waals Weekblad Mediatip
Nr. 24 van het Franstalige
fietsblad van de Waalse overheid, Wacy, gaat o.m. over over kinderen naar school brengen met de gesubsidieerde vrachtfiets, en de ombouw van een gewone fiets tot een vrachtfiets.
Lees de PDF online

logo
Nieuwe kaart met woningprijzen
24 uur achtereen op de ambulance
Ramptoestand na de ramp nog niet weg
   Terugroepingen:
CamemVert, kans op listeria


1 euro per maand kost een abonnement op de bus in Wallonië nog maar, voor 65 plussers en jongeren van 18 tot 24 jaar, vanaf september. Voor de jongeren betekent dat een jaar eerder dan gepland. De busdienst TEC heeft alle tarieven bevroren tot minstens 1 januari 2024, meldt de BRF.

80% van de Belgen gebruikt nu de app itsme (it's me) om zich online te identificeren, overeenkomsten te bevestigen en documenten te ondertekenen. En zo’n 800 bedrijven en partners bieden itsme aan als identificatiemiddel, meldt emerce.nl.

Voor rond 1 miljoen euro wordt een nieuw Ravel-fiets/voetpad aangelegd tussen Wanlin (Houyet) en Focant (Beauraing): 14 kilometer dwars door de weilanden. Meer bij Matélé


tot 20 nov.: expositie Portraits de femmes. Die eert met materiaal uit archieven en hedendaagse documenten vele naamloze Belgische heldinnen: kunstenaressen, strijdsters, visionaires, op weg naar emancipatie en de verovering van hun rechten. In het Mundaneum in Mons.

tot 13 nov.: een glastentoonstelling die onder meer is samengesteld uit een grote Franse glas-verzameling. De foto is een voorbeeld daarvan. De locatie is het stadsmuseum Villa Royale in Spa.
Vedia

13 t/m 17 juli: varende expositie Dat Wat Blijft, over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart die Luik nu 200 jaar met Nederland verbindt en die in Den Bosch in de Maas eindigt. Het expositieschip ligt in de Port des Marcatchous in Luik. De mede-organisator is het Musée de la Vie Wallonne.


In de serie Knack Historia verscheen nu De wondere historie van de trein. Na de eerste Belgische rit in 1835 bouwden Belgische ingenieurs al spoedig spoorwegen over de hele wereld. 14.95 euro online. Het zusterblad Le Vif levert voor hetzelfde bedrag de Franstalige versie.

Crisissen volgen elkaar deze eeuw steeds sneller op en komen nu zelfs samen voor. We moeten onder ogen zien dat het misschien aan het systeem zelf ligt en dat het tijd is om afscheid te nemen van het neoliberalisme, vindt de Vlaamse politicoloog Kris Peeters. Hij schreef Weg van het Systeem. Wakker in een ander tijdperk. Maar zijn alternatief komt blijkens dit interview bij Apache niet verder dan: "We zien dat burgers zich van onderuit organiseren met coöperatieven of alternatieve vormen van democratie. We zijn zoekende." Leesfragment / 25 euro

Het parlement en de velen, van de Duitse filosoof Dieter Lasage (die in Brussel werkt) pleit voor het behoud van verkiezingen maar dan wel in een "radicale democratie", waarin het parlement de chantage van de regering niet langer accepteert. Hij is dus tegen het idee om verkiezingen te vervangen door een (mede) uit het publiek gevormd parlement. 25 euro. Inhoud / Inleiding / Interview in Knack


Er is geen voedselschaarste, het is speculatie die de voedselprijzen doet stijgen, zei bij de RTBF deze week VN-rapporteur Olivier De Schutter, een Waalse Ecolo-aanhanger. Meer bij sillonbelge.be

bedr
Om gemakkelijker geld uit het bedrijfsleven naar Waalse topsporters te brengen geeft de WalloBruxe overheid 200.000 euro voor een speciale website die nog dit jaar live gaat. Het is een idee van de Waalse ruiter Jérôme Guéry, die olympisch brons won. WalloBrux stopt jaarlijks rond de 12 miljoen euro in topsport. Meer bij L'Echo

11% van de Waalse bedrijven zijn zombie-bedrijven. Die zijn niet levensvatbaar maar ook (nog) niet failliet. Ze veroorzaken een lage productiviteitsgroei en verhinderen gezonde bedrijven te groeien. Het zou al vele schelen al faillissementen snel worden afgehandeld, meldt De Tijd.
Politiek overzicht Wouter Verschelden
Sporza voetbalstanden/programma's
Speciale pag.'s:
Waalse links
Cijfers

Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

De 9 overheden
Het Wallonië-gevoel:
De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en inkijkjes in het landschap
Nutteloze werken
Belgian Solutions
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi